Thursday, September 2, 2010

Hablum minallah wa Hablum minannas

Assalamualaikum wbt.

Alhamdulillah, dinginnya cuaca malam ni, hujan yang turun lebat sekali.. Begitulah Allah turunkan rahmat-Nya kepada sesiapa Dia kehendaki. dan malam ini Dia akan membangunkan insan terpilih untuk bertahajud dan bermunajat kepada-Nya. begitulah Allah Berkuasa memilih sesiapa Dia kehendaki. Jadi kenapa kita menyombong diri dan tidak bersyukur? Allah telah memilih kita untuk hidup dalam keadaan baik, tika saudara-saudara kita nun jauh terpisah beribu-ribu batu kesejukan akibat banjir yang teruk, tidak punya lagi atap untuk berteduh tapi mereka juga insan terpilih. terpilih untuk menghadapi ujian berpuasa dalam keadaan serba kekurangan, menghadapi kematian insan tersayang..

~Allah, moga kami dijauhkan daripada menjadi golongan yang melampaui batas~

"Dan apabila manusia ditimpa bahaya dia berdoa kepada Kami dalam keadaan berbaring, duduk atau berdiri, tetapi setelah Kami hilangkan bahaya itu daripadanya, dia (kembali) melalui (jalan yang sesat), seolah-olah dia tidak pernah berdoa kepada Kami untuk (menghilangkan) bahaya yang telah menimpanya, begitulah orang-orang yang melampaui batas itu memandang baik apa yang selalu mereka kerjakan." (Surah Yunus: 12) 

Mengapa kadangkala betapa kita cuba untuk memperbaiki hubungan dengan manusia tetapi tetap tidak berjalan lancar?
Jawapannya, adakah kita cuba memperbaiki hubungan kita dengan Allah Rabbul A'lamin?Jagalah hablum minallah wa hablum minannas. 
Tapi jangan pernah hablum minannas sebelum hablum minallah, kelak hancurlah kita. 

Kak Natasya, im sorry i kept u waiting for a long.long.long tyme. forgive me.

No comments:

Post a Comment