Saturday, November 27, 2010

Hari Cuti Pun Belajar

Assalamualaikum Wbt. Salam mujahadah buat semua sahabat. Salam kasih kerana-Nya. Salam moga sentiasa sejahtera di bawah limpah rahmat-Nya. :)

Esok hari AHAD. (kalau di malaysia dah masuk dah.)

Dan merupakan hari pertama persekolahan di Mesir. 
Dan juga esok merupakan hari pilihan raya Mesir. 

Maka, kami dinasihatkan untuk jangan ke mana-mana selain pergi dan balik uni. :) InsyaAllah, saya pon tak mahu ke mana-mana selepas itu kerana alhamdulillah dikurniakan nikmat dapat berjalan, berkemampuan untuk berbelanja, 'survey wintercoat' dan memerhati persekitaran dan seterusnya dapat BELAJAR pada HaRi ini. Belajar apa?
 
Jika kita inginkan sesuatu, hendaklah diusahakan. 

Alhamdulillah, hari ini macam2 saya dapat belajar. ^^ Bermula daripada membeli di 'suk' atau pasar pagi tadi sehinggalah ke kedai membeli 'lamba'. Mari ikuti pengembaraan saya, insyaAllah berguna buat diri yang mencari.. (Cari apa? Tanya HATI. Moga-moga juga berguna jika ada adik2 di luar sana yang berminat nak sambung wat medik di Alexandria. :D)




PAGi di Suk..
Kami memerhatikan Suk agak lengang. Kedai2 baru beberapa sahaja yang buka dan itupun masih nak menyusun barang2nya, terutama kedai ikan. Nazihahdah pesan awal2, pagi2, ikan agak mahal, walaupun ikan 'multi' yang kami biasa beli.. (Tapi sekarang macam tAk nak beli da sebab senior yang belajar mengenai parasitism ini memberitahu terdapat sejenis parasit dalam ikan tersebut.) 
Dan kebenaran itu terbukti apabila ikan tersebut dijual paling murah yang kami jumpai adalah 14 genih. 
Ikan lain.. ada yang 20, 22.
Udang.. 40 sekilo bagi yang kecil dan 60 genih sekilo bagi yang sederhana besar. (Ye.Mahal kan?)
Sotong.. 40 genih sekilo. (T>T)


Destinasi seterusnya adalah sayuran. Ada pekedai yang beik ,dan mengajak untuk dtg lein kali, "YAUMEL GAYYA', dan ada pekedai yang beria mengajak masuk ke kedainya tapi tak sabar melayan karenah kami yang sgt berkira dengan harga yang ditawarkan.  Apa2 pon, As-Sobaru minal iman. Juga sepanjang perjalanan, teringat pesanan Ustaz Akli pada kelas tafaqquh lepas. ^^ Minta kurang kalu boleh sampai separuh. Kenpa? InsyaAllah, pada kelapangan masa yang akan datang akan dikongsi. mAKA di sini saya masukkan senarai harga paling murah kami dapati hari ini..


Ghaliy? (mahal?) ^^
p/s: strawberry-faraulah, bayam-sabanikh, bawang merah- basulia, kentang-bathotis, ayam-firakh, ikan-samak, telur-biyd

Ba'da Dhuhr (Selepas Zohor), keterujaan bersambung dengan kami serumah membeli belah brg keperluan rumah dan diri di Fathallah. Mungkin tak seglamer Carrefour tapi saya sangat bersyukur kerana pada hari kami ke Fathallah adalah antara hari kami berlima dapat keluar bersama. Sebelum sampai ke Fathallah:

Alter baju di 'Luks'. Di sini atau di mana-mana setakat ini teman2 nak alter baju, pengukuran baju, penge'pin'an dibuat sendiri. Kerja tukang jahit adalah hanya 'MeNJahIT' (fullstop) Di sini kami (Nadia) dikenakan 20 genih. Tapi mengikut teman2 juga, di Bakus boleh dapat dengan hanya 10 genih dan dalam masa 3-4 jam shj berbanding 3-4 hari di Luks, Camp Caezar.  

Sepanjang jalan ke Fathallah, penuh dengan kedai2 baju. Jadi kami mengambil kesempatan 'melihat-lihat' wintercoat. Rata-rata 120 genih>.. Cantik tapi, masih lagi satu kemahuan dan bukan keperluan. Mungkin akan sangat memerlukannya di penghujung bulan 12. Exam di musim sejuk? =_="

Ala-ala hot market. Kerongsang (1) nuss (50 piasters)

PETANG di Fathallah:




Diingatkan. Perhatikan barang makananmu. Lihatlah label pada makanan dan prihatin akan perkara syubhah. Tak semestinya dok mesir tak perlu peka dengan perkara2 sperti ini.

(Surah 2 - Al Baqarah : Ayat 172)
Wahai orang-orang yang beriman! Makanlah dari benda-benda yang baik (yang halal) yang telah Kami berikan kepada kamu dan bersyukurlah kepada Allah, jika betul kamu hanya beribadat kepadaNya

Further and VERY beneficial reading:http://keranacinta.wordpress.com/2008/01/26/kod-babi-pada-makanan-penting-untuk-ummat-islam/



Setelah meletakkan barang2 di rumah, kami memulakan misi kedua~ mENCARI lampu, mancis dan paku.

Benang- Khit, Lampu- Lamba, Mancis- Kabrit, Paku- Musmir. Masyi? (okie?) ^^


 *Lapar~

Lihat dengan akal, bisa kesal
Lihat dengan hati, mungkin mati
Lihat dengan iman, jiwa aman. InsyaAllah

Wallahualam~

Tuesday, November 23, 2010

Untukmu Tersayang



I miss dat witty HAriz~ 

(1)
Satu hari, saya menyuruh adik saya membuka bajunya (suruh mandi)
Lepas itu jadilah sesuatu perbualan, berbunyi begini :

Saya : Hariz, bukalah baju tu, mandi.
Hariz : Taknak.
(Pergaduhan berlaku)
Saya : Hariz, tangan tu kan x sakit? Bukannya kena inject. Kak Ana kena inject sakit tau, tapi Kak Ana tahan je.
Hariz : Kak Ana budak nakal, kenalah inject, lelaki... mana ada.
Saya : Kuang hasam! -,-
  
(2)
Slurpee is when you slurp, then you pee XD

(3)
Hariz : I don't want to be a boy
Me : You want to be a girl ?!
Hariz : No, I want to be a man.
Me : (Awww, :'D) But that will be much, much later.
Hariz : Then, I want to be a chicken lahh
Me : xD

*taken from Farah Raihana FB.

                                                        
                                                                Ingatlah diri.
Adanya kau di muka bumi untuk beribadah pada-Nya*
Kau diberikan amanah yang sangat berat
Sehinggakan gunung ganang dan langit pun takut untuk memikulnya
Sedangkan apalah kita jika nak dibandingkan dengan saiz
Tapi Allah mengangkat kita setinggi-tingginya
Daripada titis mani yang hina
Daripada tanah yang duduknya di bawah 
Kau dijadikan sebaik-baik ciptaan
Kau dijadikan Khalifah!**
MasyaAllah~

Biarlah jika diri merindu
Rindulah kerana-Nya
Kerana yang Lillahi Taala itu
InsyaAllah~
Ya Hakim akan menerima sebagai ibadah pada-Nya
Bukti cinta dan taat seorang hamba...

*Adz-Zariat:56
**Al-Baqarah:30

Monday, November 22, 2010

Wanita 'Superwomen'

Touched by the story of Maryam (19:16-28)
The Virtue of Maryam Over the Women of Her Time
Allah states that the angels spoke to Maryam by His command and told her that He chose her because of her service to Him, because of her modesty, honor, innocence, and conviction. Allah also chose her because of her virtue over the women of the world. At-Tirmidhi recorded that `Ali bin Abi Talib said, "I heard the Messenger of Allah say,
«خَيْرُ نِسَائِهَا مَرْيَمُ بِنْتُ عِمْرَانَ، وَخَيْرُ نِسَائِهَا خَدِيجَةُ بِنْتُ خُوَيْلِد»
(The best woman (in her time) was Maryam, daughter of `Imran, and the best woman (of the Prophet's time) is Khadijah (his wife), daughter of Khuwaylid.)''
The Two Sahihs recorded this Hadith. Ibn Jarir recorded that Abu Musa Al-Ash`ari said that the Messenger of Allah said,
«كَمُلَ مِنَ الرِّجَالِ كَثِيرٌ، وَلَمْ يَكْمُلْ مِنَ النِّسَاءِ إِلَّا مَرْيَمُ بِنْتُ عِمْرَانَ وَ آسِيَةُ امْرَأَةُ فِرْعَوْن»
(Many men achieved perfection, but among women, only Maryam the daughter of `Imran and Asiah, the wife of Fir`awn, achieved perfection.)

Wanita.
Akal setipis rambutnya, tebalkan dengan ilmu. 
Hati serapuh kaca, kuatkan dengan iman. 
Perasaan selembut sutera, hiasilah dengan akhlak. 
Suburkanlah kerana dari situlah nanti mereka akan nampak nilaian dan keadilan Tuhan.
  
*Rindu sama mereka...
thank you muhammad for giving mum and dad the best gift on their anniversary. im proud of u my dear tak gi skolah pon alhamdulillah dapat no1.
They say that women tend to get overwhelmed and emotional absorbed when stress comes. i pray to Allah, im given strength to avoid TOO emotional. ^^

Sunday, November 21, 2010

Saya masih belum bersedia...


Alhamdulillah.. Makan malam hari pertama modul 3 dan habis cuti berlangsung dengan selamat dan meriah seperti selalu. Alhamdulillah~ Moga ukhuwah itu semakin erat dan harmoni. :D



Saya masih belum bersedia? Kenapa yer? Bersedia apa? 

Hari2 saya pasti didedahkan mengenai perkahwinan;tak kisahlah tips memikat hati mak mentua, memasak dan sebagainya.. Lazimnya saya akan banyak berdiam diri walaupon Kak Izzatul kata saya dan ili kumpulan isteri bahagia.. agaga.. 

BUT, when i reflect myself, im wayyy behind my frens in lyfe handling situation Contohnya, tadi masa memasak, tanpa adanya nadia yang tegor psl rebus ayam, msk tomyam, tak bper jadi kowt mskn hari ini... I always need help. Dan masa acara masak2 tugas saya hanyalah pergi ke kedai dan mengemas rumah serta membuat kek. (eeh, senangnyer. :D) Tapi lumrah manusia kan, penuh dengan kekurangan. Tapi akan sentiasa mahu berubah dan berusaha menjdi beik. InsyaAllah, saya akan cuba menjdai insan yang lebih baik daripada semalam..

"Tidak ada musibah yang lebih besar selain kemalasan dan hilangnya semangat dari hati seseorang untuk berbuat baik. Maka ketahuilah, bahawa dia sedang tertimpa musibah yang paling besar yang tiada lagi musibah yang lebih besar dari itu ~ Al Habib Abdullah bin Alwi Al-Haddad"

Tapi, yang pasti saya tak bersedia menjadi doktor dan isteri orang lagi.. Ilmu masih kurang di dada. Perangai cam budak2. Untuk menjadi doktor kena kuat dan banyak pengirbanan. InsyaAllah, akan belajar. dan belajar. dan belajar.

*kredits to kak natasya sebagai sumber inspirasi. <3

Hari yang istimewa~

Apa yang menyebabkan satu hari tuh istimewa? Kerana diri yang membuatnya istimewa. Benar? 

Cuba bayangkan kalau hari itu hari jadi kita,, Tapi kita tak ingat pon dan kawan2 pon boleh pulak terlupa, nak-nak kalu masa tuh exam, boleh lupe dunia juga seketika. (alhamdulillah kita dikurniakan masa solat, dapat bersihkan diri, muhasabah diri dan perhubungan kita dengan Tuhan..)
Maka adakah hari itu suatu hari yang istimewa? Tentunya tidak, kerana kita tidak terkesan pon dengan kehadiran hari itu. Esoknya, "eh dah tue dah aku?" ^^

Tapi, hari ini, walaupn saya tidak dapat meraikan hari bahagia mereka bersama-sama, tapi saya masih ingin menyambutnya dengan cara saya sendiri.. 
Pagi2 da gosok baju, lawa2, walau kelas kol 11. :) sampai sekarang maintain mood lawa, mood berasa special.. 

SELAMAT ULANG TAHUN PERKAHWINAN YANG KE-19 buat UMMI WA ABAH di Malaysia
sana.

 
"Ya Allah ampunilah dosaku dan dosa kedua ibu bapaku. Dan peliharalah mereka sepertimana mereka memeliharaku sewaktu kecil. Ya Allah, kurniakanlah mereka kecintaan yang bertambah anatara satu sama lain, kecintaan yang menambahkan keimanan kepada-Mu, kecintaan yang menambahkan kekuatan dalam mendidik diriku dan adik-adikku menjadi hamba-Mu yang soleh, solehah dan kecintaan menyebarkan dakwah dan kecintaan yang bertambah kepada-Mu. Ya Rabbana, Ya Rahman, Ya Rahim.. Jadikanlah keluarga kami mawaddah wa rahmah yang dipandang-Mu bukan dihina-Mu."


 And.. HaPpY BirthDay to my bestie since form 1, Fathin Nabilah Mohammad Zulkafli. Anda telah selamat menjejak kaki ke umur 18 tahun. Semoga Allah menambahkan kefahaman agamamu, menambahkan keindahan akhlakmu, kecantikan taqwamu, kekayaan ilmu dan kesejahteraan kesihatan. Amiin~

Here are the recipe for tonite's menu, insyaAllah <3

(I chose dis website becuz it stated dis:
A simple recipe to get rid of your overripe bananas without wasting it! My first contribution to the STOP FOOD WASTE Campaign.)

Fried mashed banana

Ingredients
4 to 5 large ripe bananas
3 to 5 tbsp sugar (depends on the sweetness of your bananas)
1/3 cup milk
1 ½ cups plain flour
1 tsp baking powder
Oil for deep frying

Method
1-In a blender, blend the bananas, sugar and milk. Put into a bowl.
2-Gradually add in the flour that has been mixed with the baking powder. Mix well to make a very thick batter.
3-Heat oil in a wok. Using the tips of your fingers, drop in the dough, in the shape resembling golf balls. Cook on medium high heat (if the oil is not too hot, it will absorb the oil and your banana balls will be greasy. If the heat is too high, it will brown quickly on the outside and the inside could be uncooked
4-Repeat the process until the dough is all used and serve hot with a cup of tea or coffee for a mid morning of afternoon tea snack. ^^
Ayam Masak Merah

Bahan-bahan ( 4 orang )

  • 1/2 ekor ayam
  • sedikit garam kunyit
## Bahan-bahan kisar ##
  • 4-5 biji cili kering
  • 1 cm halia
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 labu bawang besar
  • 1 biji tomato-potong dadu (da hbes, kentang okie?)
  • 1/2 cawan sos tomato
## Bahan Hias ##
  • 1/2 biji bawang besar- potong bulat
  • kacang hijau secukupnya (tak beli, daun sup and timun boleh kowt) 

Cara-cara

  1. Bersih ayam. Potong kecil-kecil dan gaul dengan garam kunyit. Goreng sehingga 2/3 masak
  2. Tumis bahan kisar kecuali sos tomato dan tomato sehingga naik bau. Kemudian barulah dimasukkan sos dan buah tomato. Tumis sehingga naik minyak.
  3. Masukkan ayam. Biar kuah jadi pekat. Sekali sekala hendaklah digaul balikkan.
  4. Bila kuah dah pekat bolehlah masuk bahan-bahan hias. Biar 1-2 minit. Kemudian padamkan api.
 *diubah suai mengikut bahan yang ada di rumah tika ini.

Wassalam~

Tak Nak Jadi Pencuri

Assalamualaikum wbt. Salam sejahtera, salam bahagia, satu senyuman buat shabat2. :)

Erm, dah lamer kan saya tak update.

Dr. Farah nih, bukan 100% bz sampai tak sempat nak update 'jalan' tapi, otaknya yang seperti biasa cepat kalut dan disorganized membataskan masanya melaksanakan muhasabah diri di 'jalan' ini.. Also, she's well acknowledged by her mother that she's a HIGH IMAGINATIVE person but slow on action. Akibatnya~ msg ummi abah lambat, wish ena SPM lambat, tak pi mesyuarat akademik MM, tak call akak Sc utk tanya pasal open house and later on tak pi open house (jangan fikir pon nk wat alasan walaupun mmg hari tuh anda tak sihat yer dR Farah, kalu ada kemahuan di situ ada jalan!)

And paling penting~ Tak publish2 citer raya saya. T>T

"Dan segeralah kamu kepada (mengerjakan amal-amal yang baik untuk mendapat) keampunan dari Tuhan kamu, dan (mendapat) Syurga yang bidangnya seluas segala langit dan bumi yang disediakan bagi orang-orang yang bertakwa"
(Ali Imran:133)

Hari ini, alhamdulillah, kelas hanya setengah jam lebih.. mengapa? sebab ada orientation dan kelas anatomy dibatalkan. Dan ditunda esok dan drag sampai Rabu yang akan menyebabkan kelas pada hari berkenaan sampai 5 jam. (Takpa, sikit ja tuh kalu nak dibandingkan budka Al-Azhar yang rutin 8-4.30 ptg dan hanya satu hari cuti-Jumaat. Okie Dr??)

:)

dan seusai kelas, SR mengedarkan risalah serta TLOA (The Letters Of Avicenna-majalah rasmi cwgn Iskandariah).. Diri yang excited dan teruja nak tahu isi helaian2 ilmiah tersebut meliarkan mata menjamah kandungannya. Dan. Mata ter'stop' pada satu ayat cinta daripda Ilahi yang menginsafkan.. 

"Tak Nak Jadi Pencuri Dah."Hati berbisik. Curi apa? 

'Procrastination is a thief of time'

Untuk modul 3-Intro to medical science nih, saya bertekad untuk lebih maju:
'fikiran seiring usaha'

 Ayat cinta (3:133) Ilahi insyaAllah akan dipegang.. 

Now nak cari resepi Ayam Masak Merah dan Fried Mashed Banana @Cekodok Pisang... Ahlil beit yang berpuasa teringin.. ^^  

"Sesiapa yang memberikan orang berpuasa makan, maka ia memperoleh pahala puasa orang berpuasa tanpa mengurangkan pahala orang yang berpuasa itu"
(HR Tirmizi)




Sunday, November 14, 2010

Saya Jalan Dulu~

Assalamualaikum ya habibi~

Saya da nak pi kuliah fil Qurban nih.. :) Esok insyaAllah nak pi Kaherah bersama Kak Liyana, doakan perjalanan saya mencari redha-Nya dengan mengembara di bumi Anbiya' ini.

Hari ini berakhirnya program EQ anjuran MedicMesir selama dua hari itu. :)
BesT.

"Allah mengurniakan hidayah kepada sesiapa dia kehendaki dan menyesatkan sesiapa dia kehendaki.Tapi,sesungguhnya dirilah yang kena berusaha mencari hidayah Ilahi"

Jeles dengan mereka yang mencari dgn jujur jawapan kepada persoalan aqidah serta ibadah dan menangis melihat keadaan umat hari ini.

Tuesday, November 9, 2010

Surat Cinta Daripada-Nya (1)


Assalamualaikum wahai hamba-hambaNya yang masih kini berjaga malam, mahupun yang masih terpelihara nikmat dapat melihat cahaya mentari,yang dapat bertahan dengan hawa sejuk kini mahupun yang menahan bahang matahari 'sambil2 menghasilkan vitamin D'. :)


Subhanallah Walhamdulillah Wa laa ilaha ilallah Wallahuakbar. Banyak2 puji bagi Tuhan Sekalian Alam yang telah membenarkan kita menatap komputer dan menghasilkan ilham menulis (sya pula ditemani sahabat di sebelah~Ili bg idea skit eh)..

Surat Cinta??? Hurm.. Sahabat2 dan adik2 pernah mendapat surat cinta? Kalau pernah, dan daripada mereka yang bukan mahram pula.. Muhasabahlah diri, apa faedah yang anda dapati dengannya.. Ingatlah, kata2 jiwang yang senang dikeluarkan, senang juga dibawa angin.. Cuba anda renung2kan ye..

Anda simpan dengan baiknya surat2 cinta itu, siap hafal bait2 kata yang best dengan percayakan bahawa ayat2 itu datang ikhlas daripada dia, sekali anda terlihat kata2 yang serupa dalam sebuah buku mahupun novel, besh ker? Cuba pulak tanyer atau mengusik dia dengan ayat2 yang si dia berikan. serasa saya dia pasti agak blur atau jawapan dia tak memuaskan hati anda. Tapi sebab sayang sangatt, anda telan rasa negatif terhadapnya..

Betul tak?

 Berbahagialah mereka yang seumur hidupnya menjiwai surat2 cinta abadi, yang lahir daripada Pemilik Cinta, Pengurnia Cinta dan Pencipta Cinta. 

Dan post kali ini, saya ingin berkongsi surat cinta yang berisikan tips kejayaan mutlak seorang mukmin beriman. InsyaAllah~
 Surah Al-Mukminun  (1-11)
قَدْ أَفْلَحَ الْمُؤْمِنُونَ  1
الَّذِينَ هُمْ فِي صَلاَتِهِمْ خَاشِعُون 2
وَالَّذِينَ هُمْ عَنْ اللَّغْوِ مُعْرِضُونَ  3
وَالَّذِينَ هُمْ لِلزَّكَاةِ فَاعِلُونَ  4
   وَالَّذِينَ هُمْ لِفُرُوجِهِمْ حَافِظُونَ  5
إِلاَّ عَلَى أَزْوَاجِهِمْ أوْ مَا مَلَكَتْ أَيْمَانُهُمْ فَإِنَّهُمْ غَيْرُ مَلُومِينَ  6
فَمَنْ ابْتَغَى وَرَاءَ ذَلِكَ فَأُوْلَئِكَ هُمْ الْعَادُون  7
وَالَّذِينَ هُمْ ِلأَمَانَاتِهِمْ وَعَهْدِهِمْ رَاعُونَ  8
وَالَّذِينَ هُمْ عَلَى صَلَوَاتِهِمْ يُحَافِظُونَ  9
أُوْلَئِكَ هُمْ الْوَارِثُونَ  10
الَّذِينَ يَرِثُونَ الْفِرْدَوْسَ هُمْ فِيهَا خَالِدُونَ  11
1- Sesungguhnya berjayalah orang yang beriman
-di sini Allah telah meletakkan kriteria orang berjaya iaitu mereka yang beriman. Kenapa bukan golongan lain?
“Sesungguhnya agama yang benar di sisi Allah hanyalah Islam.” 
(QS. Ali Imran: 19)

2- Iaitu mereka yang khusyuk dalam solatnya
-Mengapa kriteria pertama adalah khusyuk solat? Cuba anda fikirkan, apa hikmah di sebaliknya? Salah satu aspek penting dalam khusyuk iaitu fokus. Apabila kita memfokuskan diri melaksanakan sesuatu, semestinya perkara itu akan dapat dilaksanakan dengan sempurna dan hasilnya pasti akan memuaskan. Ingatkah kita salah satu kepentingan solat?
  
"Bacalah apa yang telah diwahyukan kepadamu, yaitu Al-Kitab (Al-Qur'an) dan dirikanlah shalat. Sesungguhnya shalat itu mencegah dari (perbuatan-perbuatan) keji dan mungkar. Dan sesungguhnya mengingat Allah (shalat) adalah lebih besar (keutamaannya dari ibadat-ibadat yang lain).” (QS. Al-Ankabuut [29] : 45)
 Dan semestinya, hanya solat yang khusyuk dapat mencegah kemungkaran. Kalau hati kita menerawang tempat lain, adakah itu khusyuk? Sama juga dengan study dan kerja yang tidak fokus akan menyebabkan kualiti kerja atau studi itu tidak bagus.
"Dok berjam2 depan buku, satu pon tak masuk." Sebab apa? Tanyalah diri..
3-Dan orang2 yang menjauhkan diri dari (perbuatan dan perkaataan) yang tiada berguna.
-Mengapa Allah berfirman demikian? Ramai tak manusia mengeluh tak cukup 24 jam sehari dalam hidup mereka? (ini termasuk saya juga) Tapi kalau kita muhasabah diri, imbas kembali apa yang telah kita lakukan dengan masa yang Allah da berikan, sesungguhnya, terlalu banyak masa kita sia2kan dengan perkara lagha seperti dalam firman-Nya. 
Pernah tgk eksperimen batu besar, batu kecil, pasir dan air tak? Kalau tak pernah, mari kite maein bayang2..

Bayangkan sebuah botol. Dan kita hendaklah meletakkan keempat-empat perkara tersebut dalam botol itu. erm, rasa2nya, mestilah bukan air diisi dahulu kerana apabila air sudah diisi dalam botol, macam mana batu2 dan psir nak masuk, melimpah pulak air tuh nanti. 
Pastinya anda sekalian tahu bagaimana nak menyusun benda2 tersebut: batu besar, batu kecil, pasir dan air. 

Haa. kan muat tuh. Tamat sudah mainan bayangan kita, jadi mari kita tgk apa maksud 4 perkara tersebut.
Batu besar
Batu kecik

Pasir
Air

Susunlah masamu dengan sebaiknya. Dengan itu, insyaAllah anda (dR Farah igt ye!) akan dapat 'menghabiskan modul 2 yang tebal dan complicated-for-first-timer' tuh.

4- Dan orang yang menunaikan zakat.
-Apa yang anda faham daripada zakat? Mudahnya, ia adalah memberikan lebihan rezeki kepada mereka yang memerlukan dan sewaktu dengannya. Maka, dapat disimpulkan juga, zakat itu satu pemberian, hadiah yang ikhlas kerana ingin mencari redha-Nya.. Pemberian itu tidak terhad kepada duit semata, malah kerahan tenaga, kata-kata yang baik dan ilmu juga adalah pemberian. Ingin diceritakan di sini, dalam konteks pelajar, jangan kita lokek dengan ilmu, bantulah sahabat2 kita. Tanamkan dalam diri, 
What you give is what you got.  
5- Dan orang2 yang menjaga kemaluannya.
-hurm.. Apakah simbolik ayat ini? Pernah dengar, dari mata turun ke hati? dan... Hadis Rasulullah..

"Ada seketul daging yang jika baiklah dia maka baiklah semua amalannya, dan jika buruk maka buruklah amalannya. Seketul daging itu adalah hati."

Jika kita dah turunkan hati kita kepada seseorang insan yang bukan mahram, apa2 yang kita lakukan bersamanya, dipandang baik sahaja bagi kita. Agree?

Jadi bolehlah kita katakan, ayat ini mempunyai maksud jagalah batas2 dengan mereka yang bukan mahrammu.

Mungkin ada sesetengah orang rasa dia lebih 'perform' bila da 'couple' tapi yakinkah ilmu yang kita dapati itu berkat dan diredhai di sisi-Nya? Renung2kanlah yer sayanggku. 
8- Dan sungguh beruntung mereka yang memelihara amanat-amanat dan janjinya.
-Erm, pernyataan saya selepas ini kira mengingatkan diri saya dan sahabat2 di bumi Mesir khasnya dan mereka di seluruh dunia, paling penting bumi bertuah Malaysia.

Kita menggunakan duit mak bapak 100% untuk pembiayaan belajar di sini, tapi adakah usaha kita 100%?

*for the ones who got scholarship, do remember, the money you use to eat, pay your rent, your tuition fees are from the people who did their responsibilities in paying the tax. So eventually you are now holding a responsibility to use dat money wisely. :)
9-Serta orang yang memelihara solatnya.
-"Hari ini masuk waktu maghrib pukul 5.05 petang. Aku masak 2 jam, jadi lepas asar dah kena start, jangan luper baca mathurat. Then, mandi. InsyaAllah solat and makan nanti dalam keadaan besh. :)"
Rasanya anda boleh melihat hikmah bagi mereka yang berazam kuat untuk memelihara solatnya. Dia akan menjadi seorang yang terancang, insyaAllah. Dan juga bisa membuat banyak benda. Dalam konteks pelajar, itulah yang kita dapat melihat pelajar yang sudahlah bz dengan persatuan tapi pelajaran dan sahsiah juga mantap.

Wallahualam. 

*Ilmu yang saya dapati daripada akak2 senior ingin sekali dikongsi buat renungan bersama. Moga dijauhkan kejahilan dan pinta juga kekuatan buat yeng mengetahui (termasuk diri yng lemah ini) untuk melaksanakan apa yng disampaikan. Mana2 yang saya terlupa, lemah, bantulah diri ini.

SEGALA YANG BAIK ITU DARIPADA ALLAH YANG MAHA MENGETAHUI DAN YANG BURUK ITU, atas kelemahan diri yang tidak bisa memilih kebaikan.

Bittaufiq Wannajah sahabat2 jauh dan dekat. Pastinya sentiasa di hati, insyaAllah.

#syukran awi2 ya sahbati for da pic and companion.. XOX        

Monday, November 8, 2010

Jadikan belajar itu ibadah~

Assalamualaikum ya mujahidah~

Kenapa ya mujahidah?

Kerana setiap kita adalah pejuang yang memerangi nafsunya pada setiap detik dan waktu. Teringat kata2 Kak Taqiyyah pada program JOM MUMTAZ hari Jumaat lepas~

Hati itu sangat cepat berbolak balik lebih daripada cepatnya menggelegak masakan di dapur itu.

Dan di sini saya letakkan lagu tema kami pada hari itu. 


video

Di saat tangan2 memeluk erat bahu2 sahabatnya, melagukan kata2 yang menarik itu, seperti dapat merasakan aliran kasih sayang dalam diri, ukhuwah fillah, bi iznillah..

Percayalah wahai diri, setiap manusia itu fitrahnya ingin mencari kebaikan. Maka usahakanlah kebaikan itu.


"Jika Allah tlg kamu, maka tdk ada yg dpt mgalahkn kmu, tpi jka Allah membiarkan kmu, maka siapa yg dpt mnolg stelah itu? Kerana itu, hendaklah bertwkal kpd Allah. gmbatte!"

Surah apa di atas itu? Surah Ali Imran:160. :) tgk2lah yer.. ops.
Jangan shj tgk, tapi HAYATILAH

Terima kasih kak Ezzati for the message, ahlil beit sy sume sgt teruja dgn msg tuh.

Salam perpisahan sementara ini. InsyaAllah dgn kehendak-Nya, kita dipertemukan lagi.

MOOD: Study biochemistry + lagu nasyid.

^^~Dr.. Bersabarlah.. Yang Haram itu sementara, Di akhirnya halal yang kan kau dapati, insyaAllah.



Sunday, November 7, 2010

Last minute is the last chance.


"Last minute is the last chance. Of course, as it is the last, it is not the best. Agree?" 

Salam~


Hari ini telah bermulanya peperiksaan penghujung modul. Dan hari ini juga telah berlalunya peperiksaan praktikal. 

Dan balik daripada periksa, saya terus 'kiok'. huhuh. 

Senyumlah wahai diri, kerana senyumanmu itu bukan sahaja menjadi penawar bagimu tetapi untuk insan lain juga, insyaAllah.-warna amylodextrin ms praktikal td.

Apa yang diri sesalkan atau tidak sesalkan adalah atas diri sendiri. Allah telah memberikan pilihan untuk membuat sesuatu kebaikan, dan tinggal diri harus memilihnya atas izin Ilahi.
Jadi janganlah menyalahkan sesiapa melainkan DIRI~

Syukur, balik tuh, rasa terubat dengan perangai budak2 tuh. Memasak kecoh satu umah. ^^

Dan rezeki kami tadi makan nasi goreng dengan sup sayur dan telur goreng.Laziz Awi.

Doakan kami esok pula; dR farah dan dR izzatul ada assignment presentation esok. Dr Nadia, Dr Zihah dan Dr Ili ada practical dan kini masing2 tengah sibuk belajar.

Belajar korang, teros absorbkan dalam otak. Yusahhil Rabbana..

Salam sayang. Maaf dah lama tak hantar post. Kesibukan membuat assignment telah membantutkan kisah2 hidup dilahirkan di 'jalan' ini. Tapi.. satu yang teringin sekali saya kongsikan:

Ambillah ibrah* (pengajaran) daripada setiap perkara di sekelilingmu, hatta, seulas senyuman mahupun seulas salam, kerana di situ terdapat tanda kekuasaanNya~

Breakfast pembakar 'semangat' khas untuk ahlil beit.
 *menarik kisah Ustaz Hasrizal yang setia di sisi isteri doktornya. :)