Sunday, November 21, 2010

Hari yang istimewa~

Apa yang menyebabkan satu hari tuh istimewa? Kerana diri yang membuatnya istimewa. Benar? 

Cuba bayangkan kalau hari itu hari jadi kita,, Tapi kita tak ingat pon dan kawan2 pon boleh pulak terlupa, nak-nak kalu masa tuh exam, boleh lupe dunia juga seketika. (alhamdulillah kita dikurniakan masa solat, dapat bersihkan diri, muhasabah diri dan perhubungan kita dengan Tuhan..)
Maka adakah hari itu suatu hari yang istimewa? Tentunya tidak, kerana kita tidak terkesan pon dengan kehadiran hari itu. Esoknya, "eh dah tue dah aku?" ^^

Tapi, hari ini, walaupn saya tidak dapat meraikan hari bahagia mereka bersama-sama, tapi saya masih ingin menyambutnya dengan cara saya sendiri.. 
Pagi2 da gosok baju, lawa2, walau kelas kol 11. :) sampai sekarang maintain mood lawa, mood berasa special.. 

SELAMAT ULANG TAHUN PERKAHWINAN YANG KE-19 buat UMMI WA ABAH di Malaysia
sana.

 
"Ya Allah ampunilah dosaku dan dosa kedua ibu bapaku. Dan peliharalah mereka sepertimana mereka memeliharaku sewaktu kecil. Ya Allah, kurniakanlah mereka kecintaan yang bertambah anatara satu sama lain, kecintaan yang menambahkan keimanan kepada-Mu, kecintaan yang menambahkan kekuatan dalam mendidik diriku dan adik-adikku menjadi hamba-Mu yang soleh, solehah dan kecintaan menyebarkan dakwah dan kecintaan yang bertambah kepada-Mu. Ya Rabbana, Ya Rahman, Ya Rahim.. Jadikanlah keluarga kami mawaddah wa rahmah yang dipandang-Mu bukan dihina-Mu."


 And.. HaPpY BirthDay to my bestie since form 1, Fathin Nabilah Mohammad Zulkafli. Anda telah selamat menjejak kaki ke umur 18 tahun. Semoga Allah menambahkan kefahaman agamamu, menambahkan keindahan akhlakmu, kecantikan taqwamu, kekayaan ilmu dan kesejahteraan kesihatan. Amiin~

Here are the recipe for tonite's menu, insyaAllah <3

(I chose dis website becuz it stated dis:
A simple recipe to get rid of your overripe bananas without wasting it! My first contribution to the STOP FOOD WASTE Campaign.)

Fried mashed banana

Ingredients
4 to 5 large ripe bananas
3 to 5 tbsp sugar (depends on the sweetness of your bananas)
1/3 cup milk
1 ½ cups plain flour
1 tsp baking powder
Oil for deep frying

Method
1-In a blender, blend the bananas, sugar and milk. Put into a bowl.
2-Gradually add in the flour that has been mixed with the baking powder. Mix well to make a very thick batter.
3-Heat oil in a wok. Using the tips of your fingers, drop in the dough, in the shape resembling golf balls. Cook on medium high heat (if the oil is not too hot, it will absorb the oil and your banana balls will be greasy. If the heat is too high, it will brown quickly on the outside and the inside could be uncooked
4-Repeat the process until the dough is all used and serve hot with a cup of tea or coffee for a mid morning of afternoon tea snack. ^^
Ayam Masak Merah

Bahan-bahan ( 4 orang )

  • 1/2 ekor ayam
  • sedikit garam kunyit
## Bahan-bahan kisar ##
  • 4-5 biji cili kering
  • 1 cm halia
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 labu bawang besar
  • 1 biji tomato-potong dadu (da hbes, kentang okie?)
  • 1/2 cawan sos tomato
## Bahan Hias ##
  • 1/2 biji bawang besar- potong bulat
  • kacang hijau secukupnya (tak beli, daun sup and timun boleh kowt) 

Cara-cara

  1. Bersih ayam. Potong kecil-kecil dan gaul dengan garam kunyit. Goreng sehingga 2/3 masak
  2. Tumis bahan kisar kecuali sos tomato dan tomato sehingga naik bau. Kemudian barulah dimasukkan sos dan buah tomato. Tumis sehingga naik minyak.
  3. Masukkan ayam. Biar kuah jadi pekat. Sekali sekala hendaklah digaul balikkan.
  4. Bila kuah dah pekat bolehlah masuk bahan-bahan hias. Biar 1-2 minit. Kemudian padamkan api.
 *diubah suai mengikut bahan yang ada di rumah tika ini.

Wassalam~

No comments:

Post a Comment