Thursday, January 26, 2012

Ubat hati berkaratNabi Rasulullah SAW bersabda:
Hati ini berkarat seperti besi. lalu Nabi ditanya:”lalu apa yang dipakai untuk membersihkannya?” Nabi bersabda: “ Yaitu dengan membaca Al-Qur`an dan ingat kepada mati.”

Nabi Saw bersabda dalam hadis qudsi:
Sesungguhnya Allah membaca surat THAHA dan YAASIN 1000 (seribu) tahun sebelum Allah menciptakan makhluk. Ketika Malaikat mendengar yang namanya Al-Qur`an, mereka berkata:Alangkah beruntungnya umat yang dituruni kitab ini (Al-Qur`an) dan alangkah beruntungnya hati yang mampu menghafal ini (Al-Qur`an) dan alangkah beruntungnya lisan yang membaca ini (Al-Qur`an).

Nabi bersabda kepada Ibnu Mas`ud:
Nabi bersabda kepada Ibnu Mas`ud : “Bacakanlah saya Al-Qur`an!” Ibnu Mas`ud bertanya:” Apakah saya membacakan pada Rasulullah? Sedang Rasulullah sendiri orang yang diturunkan Al-Qur`an kepadanya?” Nabi menjawab:”saya senang mendengar bacaan Al-Qur`an dari orang lain. Ibnu Mas`ud kemudian membacakan Rasulullah Al-Qur`an dan kemudian membacakan Rasulullah Al-Qur`an dan kedua mata Nabi SAW mengalirkan air mata.

Akhir sekali, nak share satu kata-kata daripada Ibnu Mas'ud yang buat saya sangat tersentuh dan terkesan... 

Di suatu ketika pernah seorang sahabat Rasulullah SAW, Ibnu Mas’ud didatangi oleh seorang lelaki yang raut wajahnya murung(berduka). Lalu lelaki itu berkata:

“Wahai Ibnu Mas’ud, berikanlah kepadaku satu nasihat yang dapatku jadikan sebagai penawar utk hatiku yg gelisah ini. Sejak akhir-akhir ini, perasaanku tidak begitu tenteram, jiwaku sentiasa gelisah, fikiranku juga selalu kusut. Aku tidak selera hendak makan, tidurku pun tidak lena.”

Mendengar itu Ibnu Mas’ud terus berkata:
“Sekiranya itulah penyakit yang menimpa jiwamu, maka hendaklah kamu bawa hatimu mengunjungi tiga tempat iaitu :

1. Tempat orang membaca al Quran sama ada kamu membacanya atau kamu mendengarnya,

2. Majlis pengajian yang mengingatkan hatimu kepada Allah (SWT),


3. Carilah tempat dan waktu yang sesuai supaya kamu dapat beribadat kepada Allah (SWT) SWT dengan khusyuk dan tulus ikhlas. OK, jom study... <EXAM FEVER>

1 comment: