Monday, January 10, 2011

Chicken soup for the soul

Salam syafakallah buat sahabat2.

Musim sejuk pernah disebut kelebihannya oleh seorang sahabat Rasulullah, ibnu mas'ud r.a berkata:"banyak kebaikan pada musim sejuk; diturunkan padanya barakah, malamnya panjang untuk berqiamullail dan dipendekkan malamnya untuk berpuasa."

Tapi musim sejuklah jika tidak dijaga gaya hidup maka mulalah selsema dan batuk2. Perit lagi jika hilang suara tika ada presentation of assignment. :] (sayalah tuh) Jadi jika ada yang sedang tidak sihat tika ini atau mahu resepi musim sejuk yang menyelerakan dan insyaAllah menjaga kseihatan, bolehlah lihat resepi 'home-made' Dr Farah. :) 
Alhamdulillah setelah makan sup yang dicadangkan abah, selsema dan batuk sudah kurang.. 

BAHAN-BAHAN
-Halia
-Bawang merah
-Bawang putih
-Lada hitam (sos pon boleh, ambillah dalam 3 sudu)
-Ayam (potong kecil2)
-Sayur-sayuran~
*the starches in potatoes, sweet potatoes, parsnips and other root vegetables act as natural thickeners, adding substance to homemade soup recipes. 
*White potatoes are rich in potassium, a mineral that keeps your blood pressure within a healthy range, and vitamin C, a nutrient that helps your body fight infection. 
*Sweet potatoes offer beta-carotene, a provitamin that turns into vitamin A in your digestive system. Vitamin A, known as the "anti-infective vitamin," plays an essential role in supporting your immune system. 
*Combine sliced winter root vegetables with garlic, carrots, leeks, tomatoes, beans or lean meat for a high-fiber winter stew.
#disebabkan kekurangan bahan maka sup saya tempoh hari dihiasi dnegan~ lobak merah, kobis, kobis bunga dan kentang.


CARA-CARANYA
i-basuh bahan2 dengan bismillah dan selawat
1-blend (kalau ada penumbuk, tumbuklah, lagi berasa) atau potong halus2 bawang2 dan halia 
ii-niatkan bahawa saya masak untuk diri dan kawan2 cepat sihat dan seterusnya dapat beribadah kepada-Nya dengan lebih baik.
2-panaskan minyak dan tumis bahan (1) sup bunjut (atau serbuk sup) dan lada hitam sampai naik bau. kemudian masukkan ayam.
3-Gaulkan ayam sehingga separuh masak (kira2 putih sikit ayam tuh) 
iii-sambil gaul, bacalah 'Laisalaha mindunillahi kasyifah=tiada yang dapat bersembunyi daripada pandangan Allah'
4-masukkan air, stok ayam dan kentang. renehkan sehingga mendidih dan kentang sudah empuk
5-masukkan kobis dan cauliflower
6-masukkan garam secukup rasa :) 
7-MAKE SURE EAT IT WARM and baca bismillah serta doa makan.
EnJoY~. 
sup saya serupa ini. bagaimana dengan anda punya?
serupa inikah?
atau yang ini? kalau rupa yang ini, sangatlah saya teringin memakan masakan kamu. :D
#If you are buying canned chicken soup, look for brands labeled "low-sodium," which indicates that they have 140 mg sodium per serving. 

#You can reduce sodium even further by preparing chicken soup at home using your own stock. Simmer vegetables with beef, chicken or fish in water for several hours, then drain the liquid. This nutrient-rich stock can provide the basis for a homemade chicken soup. Add sauteed kale, a dark green, leafy cruciferous vegetable, for vitamin C, beta-carotene, iron and zinc.
Read more: http://www.healthy-eating-made-easy.com/vegetable-soup-recipe.html

 Oh yer.. Teringat juga dahulu kala (di Malaysia) kalau tak sihat jer, abah mesti suruh makan madu. sbenarnya memang gemar makan madu tiap hari. apatah lagi dengan roti bakar takpun jadikan air madu spertimana yang Rasulullah selalu lakukan. (dulu tak tahu pun Rasulullah suka minum madu campur air, sekarang baru tahu. Moga lebih berkah amalan dengan adanya ilmu) sesungguhnya madu itu mempunyai seribu satu kebaikan. Cuabalah yer :) 


#kronik masalah kawan2 saya nih, daripada tadi asyik ckp pasal kawen.. ^^" taper wahai sahabat, pengapit sudah ade (saya ^^V)
Perkahwinan itu satu ibadah; jika satu daripada kamu mendapat calon pasangan yang baik, dahulukan diri kamu daripada insan yang lain..

2 comments:

  1. 'L:aisaka mindunillahi kasyifah=tiada yang dapat bersembunyi daripada pandangan Allah'

    *laisalaha

    -editorchunne

    ReplyDelete